"Bess" oilpainting by Wright Barker 1911

 

De Flatcoated Retriever

is een veelzijdige apporterende jachthond en vindt zijn oorsprong in Groot-Brittannië. Het werd eind jaren 1880 erkend door de Kennel Club. Zijn zelfverzekerde, vrolijke en extraverte karakter blijkt uit zijn altijd kwispelende staart. Karakter is een van de eerste aspecten die in de rasstandaard worden genoemd en tevens de belangrijkste. 

 

In vergelijking met wat veel mensen denken, is een Flatcoated Retriever GEEN zwarte Golden Retriever. Beide jachthondenrassen zijn gefokt voor het ophalen van wild nadat het is neergeschoten. Maar naast hun verschillende looks hebben ze ook andere eigenschappen.

 

Dit is het belangrijkste om in gedachten te houden als u van plan bent een Flatcoat te bezitten. Flatcoats zijn laat volwassen, zowel naar lichaam als naar geest. Je zult veel geduld moeten hebben totdat hij volledig volwassen is, wat tot 3 of 4 jaar kan duren. Vanwege hun nooit eindigende jeugd wordt hun aard vergeleken met die van Peter Pan.

 

De Flatcoat heeft veel temperament, meer dan zijn neven de Golden- en Labrador Retriever. Tot op hoge leeftijd blijven het zeer actieve honden. Hun levendigheid moet niet worden verward met nervositeit. Sommige mensen vinden de Flatcoat echter een hyperactief ras. 

 

 

oil painting by Maud Earl